Нововъведената система за издаване на електронни рецепти за антибиотици и лекарства

...
Нововъведената система за издаване на електронни рецепти за антибиотици и лекарства
Коментари Харесай

Как действа системата с е-рецепти в чужбина

Нововъведената система за издаване на електронни рецепти за антибиотици и медикаменти за диабет у нас вече стартира. Оказа се обаче, че тя основава доста проблеми както за лекари, по този начин и за аптекари и пациенти. Практиката съществува в редица страни.

В Германия изтича 3-месечният тестови интервал. Там електронният документ е въведен за  всички лекарствени средства, изясни ръководителят на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн доктор Аспарух Илиев.

„ Държавните здравни каси, които са най-големият осигурител в Германия, изписват най-евтините генерици и по този метод се пестят пари ”, добави експертът. Швейцария към момента употребява хартиени предписания, само че те се сканират и цифровизират, акцентира доктор Илиев, предаде NOVA. Документите там се съхраняват в списък.
 istock istock
Темата разясниха и Боряна Маринкова от Българска асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти, и председателят на Националната пациентска организация Владислава Цолова.

Основно усложнение при изписването на медикаменти у нас се оказва, че еднакъв артикул от разнообразни вносители попада в системата с разнообразни кодове.

Когато персонален доктор изпише даден антибиотик с кода към него, а в аптеката има генерик на друга компания, фармацевтът няма право да продаде на пациента различния вид. Според Боряна Маринкова този пропуск би трябвало да бъде поправен в електронната система. За едно лекарство може да има и 16 кода, разясни тя.

Според Владислава Цолова всяко начало е мъчно, само че нововъведението е стъпка в вярната посока.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаКак ще се изписват е-рецепти чужбина медикаменти кодове е-рецепти .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР